[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Søværnet lader i disse dage øvelsen Basic Unit Training/ Advanced Unit Training, BUT/AUT udspille sig i Kattegat. Her skal syv af søværnets skibe teste deres materiel og lære at håndtere de problemer, de risikerer at møde i de internationale farvande.
-De udfordringer vi står overfor i dag, er meget irregulære, og vi er nødt til at kunne forsvare os mod både små, langsomme fly, men også små speedbåde, siger kommandørkaptajn René Fuglsig, som koordinerer øvelsen på havet.

Klar, parat –til alt
For at skibene er bedre forberedt på, hvad der venter sømændene i de internationale farvande, skal de i de næste to uger udsættes for forskellige prøvelser, som er udtænkt og udspilles af et team bestående af folk fra 2. Eskadre. I begyndelsen af BUT/AUT øvelsen, får de kun én opgave ad gangen. Senere vil skibene møde udfordringer, som de ikke er forberedte på. Og ikke én udfordring ad gangen. Besætningerne kan altså udsættes for både at skulle håndtere havari, angreb, brand om bord og  grundstødning. 
-Teamet kigger på, hvordan skibet arbejder, og når det passer ind, så smider de en ny overraskelse ud til sømændene. På den måde får de et realistisk modspil, siger René Fuglsig.

Hjælp fra Flyvevåbnet
Flyvevåbnet har også en rolle i BUT/AUT. Søværnet har nemlig bestilt både F16 fly og små sportsfly til at simulere forskellige situationer.
-Her øver man det at tage kontakt til de ukendte piloter for at finde ud af, hvad de laver i luftrummet og for at få dem guidet udenom. Skibets besætning skal kunne læse den situation de er i, siger René Fuglsig og pointerer, hvis nogen skulle være i tvivl: Man skyder dem jo ikke bare ned, fordi de kommer for tæt på.

Vi er ikke alene
René Fuglsig mener, det er vigtigt, at flådeenheder lærer at arbejde sammen på tværs. Det er kun, hvis de anvender de samme procedurer, at der er skabt et grundlag for at træffe beslutninger, siger Rene Fuglsig, som forklarer, at det blandt andet kræver samarbejde at danne sig et billede af trafikken på havet ved hjælp af monitorer og radarer.
Det er dog ikke kun de danske skibe, der skal kunne arbejde sammen.
-Når vi bidrager med et skib til en opgave, er det afgørende, at det er i stand til at gennemføre et effektivt samarbejde med skibe fra andre lande, siger René Fuglsig og afslutter: Vi kan jo ikke løse opgaverne alene.