[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Det er ikke hver dag, at det danske forsvar er omtalt i Los Angeles Times og bliver vist på tv-stationen ABC. Men det er heller ikke hver dag, at den danske kampvognsdeling i Helmand støtter det amerikanske marinekorps, således som tilfældet var under ’Operation Kobraens Vrede’.

Operationen har netop været gennemført omkring byen Now Zad, der ligger ca. 70 km nord for Gereshk.

- Now Zad har tidligere været en af de mest velfungerende større byer i den nordlige del af Helmandprovinsen, fortæller premierløjtnant Erik, der er delingsfører. - Det har været en by med et velfungerende elnet og tilmed enkelte asfalterede vejstrækninger. På grund af kampe og IED’er (improviserede sprængladninger) har de fleste af indbyggerne imidlertid forladt byen.

Det er lokale ledere fra byen, der har ønsket, at vreden skulle ramme oprørerne. - De har bedt om at få smidt oprørerne ud, så befolkningen kunne vende tilbage, siger Erik. Det er det amerikanske marinekorps, der har ansvaret i området, og det er dem, som de lokale er gået til.

Mere end 1.000 soldater deltog
Operationen blev gennemført med mere end 1.000 soldater – amerikanske, britiske, afghanske og danske. Soldaterne blev indsat både på jorden og fra luften. - Vores opgave var dels at støtte marinekorpsets infanterienheder og dels at sikre ingeniørenhederne i deres rydningsarbejde, fortæller Erik.

Læs mere på hærens hjemmeside.