[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Flaget hales ned og kommandotegnet og gøsen (det lille flag i stævnen) stryges. Sådan slutter en 36 år lang karriere i søværnet for dykkerskibet Læsø i dag kl 14. Ceremonien finder sted ved Bradebænken på Marinestationen i København. Kommandostrygningen på Læsø foretages af skibets chef, Henrik Nilsson og chefen for Søværnets Dykkerskole, Søren Beck.

Et godt dykkerskib
Læsø er en orlogskutter af Barsøklasse. Det er bygget på Svendborg Skibsværft og indgik i flåden i marts 1973. Skibet har siden slutningen af 1980'erne fungeret som dykkerskib og er udstyret med dekompressionstank og åben dykkerklokke. Læsø var i mange år også redningsskib for ubådene. Siden 2006 har skibet direkte været underlagt Søværnets Dykkerskole.
- Læsø har været et godt dykkerskib for Søværnets Dykkerskole. Vi har uddannet utrolig mange dykkere. Flere hundrede dykkere gennem tiderne. Men Læsø er også 36 år gammel nu, det er ved at falde for alderen, siger Søren Beck. Læsø er den sidste af orlogskutterne af Barsø-klassen, der udfases.

Det er endnu ikke bestemt, hvilket skib der afløser Læsø som dykkerskib, men ifølge Søren Beck er det udsigt til, at det kan blive skib af standardflex 300-klassen.
- Det vil være en udmærket erstatning for Læsø og også et stort skridt fremad, hvad angår faciliteter for et dykkerskib, siger Søren Beck.

Sælges på auktion
Indtil et nyt dykkerskib står klar, låner Søværnets Dykkerskole et af de store miljøskibe til efterårets kursus. Læsø skal sælges på Forsvarets Auktion til efteråret. Sidste år indbragte Læsøs søsterskib, Drejø, 900.000 kr. da det blev solgt.