[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Der var ikke arrangeret parade eller store taler. Tværtimod landede ministeren midt i detachementets hverdag. Efter at have taget del i soldaternes sædvanlige eftermiddagsbriefing og aftensmad tog Søren Gade ud i operationsområdet, hvor han fik en god snak med medarbejderne, som er andet og meget mere end F16-piloter. Teknikere, forsyneren, bevogtningsfolk og andre personelgrupper, der er nødvendige for at holde flyene i luften, øste af deres viden og erfaring over for ministeren, der lyttede med slet skjult interesse.
- Jeg ved jo efterhånden en del om et F16-bidrag, men der dukker altid noget nyt op. For eksempel det med teknikken, synes jeg, er spændende. Og jeg lærer hver gang nye flyvevåben-forkortelser, siger Søren Gade med et stort smil om munden.

I det islandske operationsrum, hvor danskerne kontrollerer F16-flyene via radarer, mødte ministeren de to estiske fighter controllers, der er med som en integreret del af det danske detachement.
Det blev naturligt nok til en snak om dansk-baltisk samarbejde inden for forsvarsområdet, som står hans hjerte nær som forsvarsminister.
- Der bliver lagt mærke til os blandt vores allierede og samarbejdspartnere. Tænk, et lille land som Danmark laver Air Policing i fem lande på én gang. Jeg hører respekt og anerkendelse af den danske indsats, når jeg møder mine kolleger i NATO.

Fredagen, dagen derpå, har hverdagen igen sænket sig over flyvevåbensoldaterne på Keflavik-basen, hvor disen og finregnen præger udsigten fra vinduerne. En hverdag, hvor arbejdsopgaverne ikke er anderledes end under gårsdagens ministerbesøg.