[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Måske har du set filmen ”Behind Enemy Lines” om en amerikansk pilot, der styrter ned i  fjendeland i eks-Jugoslavien.  Action for drengerøve. Men noget lignende kan blive virkelighed for Flyvevåbnets personel.
Når Flyvevåbnet deltager i internationale missioner, er der altid en risiko for at det går galt. Derfor skal besætningsmedlemmerne lære, hvordan de redder sig selv i sikkerhed, hvis de må nødlande for eksempel i Afghanistan.

Så realistisk som muligt
Cirka fem gange om året er instruktørerne fra Flyvevåbnets Førings- og Operationsstøtteskole værter på et fire døgn langt kursus ved navn Combat Search And Rescue - CSAR.


Journalist Susanne Blomqvist i aktion.

Formålet er at lære kursisterne alle de færdigheder, der skal til, for at de kan overleve under svære omstændigheder.
Journalist Susanne Blomqvist har lavet de fem indslag, du nu kan se på Forsvarskanalen.dk.

- Vi har været på en kæmpe opgave, fordi vi skulle jo følge med i de samme ting som flyverne. Vores fem mand store kamerahold har fulgt dem om natten med infrarøde kameraer og fulgt evakuerings- og specialstyrker på tæt hold under de vanskelige forhold, de arbejder under.

Prøvelser i blinde
Deltagerne på Flyvevåbnets CSAR-kurser er en blandet skare af besætningsmedlemmer. Fra piloter til observatører og mekanikere. Fra Herkules til F-16 og helikoptere. Kursisterne skal tilbringe flere nætter i fjendtligt terræn, kommunikere med internationale overvågningsfly og tage kontakt til specialstyrker, som kan hjælpe dem med at finde en sikker vej ud af området.


Fotograf Lars Dalby filmer kursisterne fra helikopter.


I de 4 døgn kurset varer, bliver samarbejdet mellem de 10 kursister sat på en hård prøve.
En aften bliver flyverne kørt ud i terrænet og smidt af et ukendt sted i nattemørket. I løbet af aftenen og natten skal de koncentrere sig om at finde vej og vænne sig til at betjene radioen, uden at de kan se noget som helst.

- Det var en intens oplevelse både for flyverne og de fem mand store produktionshold, der fulgte dem. En af vores kamerafolk blev hele tiden taget til fange af fjenden, fordi det var ret umuligt at optage uden at komme til at afsløre sig selv. Eller flyverne. Men heldigvis gik det ikke al for meget ud over kursisterne og deres indlæring, fortæller Susanne Blomqvist.

Oveni i alle strabadserne bliver en af flyverne syg, og det får konsekvenser. Både for ham selv og hans makker. En uventet afslutning, der ikke skal afsløres hér. Dén må du se på Forsvarskanalen.dk