[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Arne Bach Nielsen

Lars lærer for tiden fra sig i det sydlige Afghanistan. Som mentor ved Operational Mentoring and Laiason Team (OMLT), der er et dansk flyvevåbenbidrag, leverer han viden om den militære forsyningstjeneste til sine afghanske kolleger.
Undervisningen foregår via tolk, men det sprogmæssige er ikke uden komplikationer, da der i Shorabak-lejren tales tre forskellige sprog blandt afghanerne, nemlig pashto, dari og farsi.
- Ganske få afghanere kender til computere og it. Eksempelvis bliver rekvisitioner skrevet på et stykke papir, en såkaldt formular MOD 14, og derefter kørt eller fløjet til den vareudleverende instans, forklarer Lars og understreger, at der rigeligt at tage fat på.

Til daglig er han forsyningsbefalingsmand på Radarhoved Skrydstrup, og når han ikke underviser afghanerne, er han forsyner for OMLT. Arbejdsdagene er af og til lange, hvor han møder ind ved ottetiden hver morgen. Undtagen fredag, som er muslimernes helligdag. Da har han andre opgaver end at være mentor.

Lars, der for to år siden var udstationeret i Kosovo, skal i denne omgang være syv måneder i Afghanistan.
- Det har jeg det fint med. Der er en fantastisk stemning på holdet, og tiden går virkelig hurtigt, siger han.
Lars har også fingrene nede i lejrens brændstofleverancer.
- Jeg er imponeret over de store mængder diesel, der køres til lejren, fortæller han.
Blandt andet lærer han afghanerne, hvordan man kontrollerer brændstoffets kvalitet. Kontrollen skyldes, at leverandørerne tidligere har blandet vand i tankene. Men det er det slut med, efter inspektionen af leverancerne er indført.

Den sønderjyske forsyningsmand noterer fremgang hos sine afghanske kolleger, men lægger samtidigt heller ikke skjul på, at der er et godt stykke vej igen, inden de afghanske forsynere kan køre et mere effektivt system.

Læs nyhedsbrev fra OMLT her