[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

I Bagdads gader kan man ikke forvente, at ambulancen kommer efter ti minutter, hvis man er faldet i baghold og skal beskytte en såret VIP. Derfor skal soldaterne i Forsvarets Protection Teams kunne behandle alvorlige læsioner. Kurset foregår på Hærens Logistikskole i Aalborg og læreren Rasmus Pedersen har prøvet førstehjælp i praksis, mens han har var udsendt som sanitetsmand i et Protection Team i Bagdad.
– Det er altid en succes, når man finder ud af, at det virker, det man har lært. Min bedste oplevelse har været, at det jeg har lært på kurset også virker i den rigtig skarpe ende, siger Rasmus Pedersen, der har været med til at redde liv, da han var på mission i Iraks hovedstad.

De danske Protections Teams passer på personellet på den danske ambassade i Bagdad og skulle det værste ske er de i trygge hænder. Med sig har livvagterne en masse udstyr til behandling af traumepatienter. Rasmus Pedersen sørger for, at soldaterne får styr på adrenalin, nitrospray, stesolider, MPA nasal air way og tungeholder. Ofte er det lidt ældre personer, som livvagter skal beskytte, hvilket gør en udvidet viden om førstehjælp ekstra vigtig. Se Rasmus Pedersen fortælle om kurset i taktisk sanitet i et indslag på forsvarskanalen.