[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

En dansk soldat bliver såret på kamppladsen. Hans kammerater yder førstehjælp, og den sårede bliver overført til felthospitalet i Camp Bastion. Det er sådan, at danskerne bliver præsenteret for hændelsesforløbet, når pressemeddelelsen om en sårede soldat, når de danske medier. Men et led er sprunget over. Og det er her, at de militære sygepassere og ambulancemænd kommer ind i billedet.
-Hver gang vi har en patrulje ude, følger der en sanitetsmand med. Han ser konstant efter steder, hvor en helikopter kan lande, hvis det skulle blive nødvendigt at evakuere sårede soldater. Og så kan han yde førstehjælp på et meget højt plan, siger seniorsergent Morten Toft Andersen.
Der er godt og vel 30 sanitetssoldater tilknyttet sanitetsdelingen, som arbejder ud fra Camp Price. For øjeblikket er de fordelt i de fremskudte baser Armadillo og Barakzai, i Camp Price, og så er der en sygeplejerske og en befalingsmand i Camp Bastion.

Skadestuens praktiske grise
På Medical Center i Camp Price arbejder de militære sygepassere tæt sammen med læger og sygeplejersker, der kommer fra civile arbejdspladser.
-Vores sygepassere er en hurtig form for sygeplejersker, som støtter lægerne i arbejdet med patienterne. Vi har både traumetilfældene, hvor det er de voldsomme ting, og så har vi de dagligdags ting med sårvask, sårpleje og skift af forbindinger, siger Morten Toft Andersen.Sprogofficer Camilla taler med den lokale læge fra Afghan National Army. Hun forsøger at finde ud af, hvad der er sket med de tilskadekomne afghanere.

Ambulancemændene har også en militær baggrund, og sammen med sygepasserne skaber de rammerne for, at læger og sygeplejersker kan udføre deres arbejde.
-Jeg tror, at lægerne ville være rigtig dårligt stillede, fordi de er vant til, at der er nogen, der står på alle hushjørner og passer dem op. Hernede er det altså os, der gør det. Og jeg tror i hvert fald også, at lægerne har mere med det grove arbejde at gøre hernede, end de har hjemme, for det er da set, at selv overlæger kan vaske gulv, når det kniber, siger Morten Toft Andersen.

Forsvarskanalen var med, da to lokale afghanere blev bragt ind på Medical Center. Se indslaget her.