[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Forsvarsminister Søren Gade afslørede fredag et mindesmærke for de soldater, der er faldet i NATOs operationer.
- Denne sten er en hyldest til de mænd og kvinder, som er døde for frihed. Dette mindesmærke minder os om, at fred og sikkerhed ikke kommer uden ofre, sagde Søren Gade.
Den to tons tunge sten er placeret ved indgangen til NATOs hovedkvarter i Æresgården, og på den står der: In memory of those who have fallen in NATO operations. Samme tekst står også på fransk.


NATOs emblem - en kompasrose - er hugget ind i stenen mellem teksterne på fransk og engelsk.


Mindestenen blev indviet med en kort ceremoni i forbindelse med det formelle NATO forsvarsministermøde. Formanden for NATOs Militærkomité og generalsekretæren holdt hver en kort tale, og trompeteren skal blæse ”last post”.

Dansk initiativ
Det var forsvarsminister Søren Gades ide, at NATO skulle have et fælles mindesmærke. Derfor er det også Danmark, der har fået æren af at skabe mindesmærket. Søren Gade såede ideen ved det uformelle NATO forsvarsministermøde i Krakow i februar. Især var NATOs generalsekretær en varm fortaler for mindesmærket.


Det Danske Internationale Logistik Center har stået for transporten af mindestenen fra et københavnsk sydvestkvarter til Bruxelles.

Mindesmærket er blevet hugget i Bornholmsk granit fra Paradisdalen. Rudi Larsen stenhuggeri har haft opgaven med at udforme mindesmærket, og det er DANILOG (Det Danske Internationale Logistik Center), der har sørget for transporten af den store, tunge mindesmærke til Bruxelles.
26 danske soldater har mistet livet i NATO-operationer, 22 i Afghanistan, tre i Bosnien-Hercegovina og en enkelt i Kosovo.

Se tv-indslag senere på dagen om stenhuggeren arbejde med mindestenen her