[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Knud G. Mortensen

I sidste uge lykkedes det partierne bag forsvarsforliget at blive enige om, at den 5 september for fremtiden skal være officiel flagdag til ære for alle de soldater der har været udsendt siden 1948. Det har været lidt af en opgave at finde den rigtige dag. Dansk Folkeparti ville gerne, at det var blevet den 29 august. Dagen, der blev vendepunktet i forhold til samarbejdet med nazityskland under den anden verdenskrig. Også den 31 august var i spil, med argumentet om, at det var dagen hvor Olfert Fischer i 1990 blev sendt til den Persiske Golf. Enden på datokrigen blev så, at der nu er enighed om den 5 september.
Flagdagen for de danske soldater har været undervejs i nogen tid. Der har blandt anden været mobiliseret støtte til en officiel flagdag på internettet. Hjemmeside og støttegruppe på Facebook for sagen, er nogle af tiltagene der har været i gang. Initiativtageren, til hjemmesiden som ville have flagdag for de danske soldater, overkonstabel 1, Kim Thygesen siger,
- 5. september bliver en dag jeg vil glæde mig til. Jeg vil være i Afghanistan på selve dagen, da jeg med min enhed fra Bornholm skal derned på hold 8. Jeg ved at på denne dag vil danske soldater kunne tænke for første gang på en udsendelse, at Danmark støtter mit arbejde og de tænker på den kæmpe forskel vi gøre for andre mennesker.
Datoen for flagdagen skal formelt også godkendes af Kongehuset.