[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Karen Dahlin

En totalrenoveret bygning med otte hotellignende værelser med eget bad og toilet er klar til at huse personel på Gulobovci Air Base. Med hjælp fra Bygnings- og Etablissementstjenesten (FBE) i Danmark er det lille land Montenegro tættere på at have Balkans førende helikoptertræningscenter, som basen var engang i det tidligere Jugoslavien. Bygninger var meget nedslidte, så en renovering var yderst tiltrængt.
- Indkvarteringsfaciliteterne var meget primitive, men nu har Danmark støttet med renovering af dem, siger major og projektleder Klaus Riis Damgaard.
FBE har arbejdet sammen med det montenegrinske flyvevåben og lokale firmaer om projektet.
- Vi gik i gang med arbejdet her i foråret. I april skrev vi donationsaftale, og i juli underskrev vi kontrakter med entreprenørerne. Nu er arbejdet færdig, siger Klaus Riis Damgaard om renoveringen, der er kostet 150.000 euro.

Perfekt til helikoptertræning
Terrænet i Montenegro er med sine høje bjerge, dybe dale, hav og øde områder perfekt til at træne helikopterflyvning i. Foreløbig er det piloter i regionen, der kan bruge basen, men der er også planer om at Danmark og de øvrige NATO-lande med tiden skal kunne træne der.
- De har været utrolig glade for samarbejdet, og vi har en meget høj stjerne dernede. De er meget åbne og optagede af at prøve at opbygge tilbud, som andre lande også kan benytte sig af, siger Klaus Riis Damgaard.
Montenegrinerne har udarbejdet en detaljeret plan for basen, der med en samlet investering på omkring 500.000 euro vil kunne leve op til NATOs krav om helikopterfaciliteter. Danmark støtter gennem sikkerhedssamarbejdet lande udenfor NATO for at sikre demokrati og stabilitet.