[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Det nye infanterikampkøretøj er det første danske fuldt digitaliserede kampkøretøj. Våbensystemerne er eksempelvis computerstyrede, hvilket gør, at besætningens arbejde er blevet lettere. Køretøjet er også udstyret med termiske kameraer og sensorer, der skal hjælpe soldaten, når han vurderer slagmarken. Og selvom den teknologi ikke er helt ny, så er det første gang, at forsvaret får et så avanceret køretøj.


Foto: Næste stop for infanterikampkøretøjet er Sydafrika. Her skal
den testes i temperaturerne, der minder om dem, der i Afghanistan.

Både for de unge og ældre
For at styre det nye køretøj kan det derfor være en fordel at være vokset op i computerens tidsalder. Jesper på 24 år, der er på vej til Afghanistan, er skytte på det nye køretøj. Han er vokset op med både PC og Playstation og er derfor vant til at arbejde med computere.
- Det er en fordel at have erfaring med computere, joysticks og mus, da mange af opgaverne ombord foregår med en slags joystick, siger Jesper.


Foto: De termiske kameraer opfanger fjendens varmesignatur og gør
det yderst vanskeligt at skjule sig bag bevoksningen, fx i Greenzone
i Afghanistan.Men selvom det kan være en fordel, så lover oberstløjtnant Flemming Agerskov, at soldater i alle aldre kan være med.
- De nye systemer er nemme at gå til, og vi har ikke haft nogen problemer dér. Selv en oberstløjtnant på 50 kan nemt sætte sig ind i det, siger Flemming Agerskov og henviser til sin egen alder. Han har været med fra starten af projektet.

Brugernes bedømmelse
Den nye besætning giver ham ret. De kalder det meget ”plug and play” – på dansk meget brugervenligt. De mener, at det nye køretøj er et meget mere aggressivt, alsidigt, komfortabelt og ganske enkelt et bedre køretøj.
Det nye infanterikampkøretøjet er blanding mellem en kampvogn og en pansret mandskabsvogn. Den har en mindre kanon end en almindelig kampvogn, men til gengæld har den plads til i alt ti mand i forhold til kampvognens fire mand. Kampkøretøjet er yderligere det bedst beskyttede køretøj i forsvaret mod vejsidebomber og miner, fordi den er ekstra pansret.

Læs mere om det nye kampkøretøj på Forsvarets Materieltjenestes website.Foto: Det nye infanterikampkøretøj kommer til dels til at erstatte den
ældre pansrede mandskabsvogn, M113 fra 60’erne. Dels er pansringen
bedre, men også våbenmæssigt er det nye køretøj overlegen.