[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Billedhuggeren, professor Bjørn Nørgaard, er kunstneren bag mindesmærket, der i går blev afsløret af Hendes Majestæt Dronning Margrethe ved en ceremoni på Garderkasernen i Høvelte.

- Jeg håber, at monumentet vil stå som et varigt minde om de af vore gardere af alle grader, der har givet deres liv for, at vi andre kan leve et liv i fred og frihed. Det er mit håb, at pladsen her ved monumentet vil blive et sted, hvor man ind imellem på den travle hverdag kan hvile ud og reflektere over de opgaver vi ved Den Kongelige Livgarde løser, samt sende en tanke til de gardere, der betalte den største pris af alle. Det bliver et sted til fordybelse, ære og eftertænksomhed, sagde chefen for Den Kongelige Livgarde, oberst Lasse Harkjær, i sin tale ved indvielsen af monumentet.

Siden 1948 er i alt 11 soldater fra Livgarden faldet i International tjeneste. Af dem er ni faldet i Afghanistan. Hertil har Livgarden i øjeblikket udsendt cirka 150 soldater, og et nyt hold er under uddannelse til at tage af sted til februar 2010.

Se indslag på forsvarskanalen.dk fra afsløringen af monumentet her.