[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Tirsdag den 13. januar er det for en gangs skyld Søværnet, der har tænkt sig at olieforurene havet. Heldigvis er det kun en øvelse, når et tankskib lækker 300 tons olie, der efter Søværnets beregninger driver ind mod strandene i Brøndby og Hvidovre onsdag morgen.
- Vi spiller med et skib, der slipper olie ud i Køge Bugt. Så kan vi dels træne forskellige miljøhold i at indsamle beviser og dels træne i olieforureningsbekæmpelse, siger orlogskaptajn Carsten Aagaard Rasmussen.
Med i øvelsen er miljøskibene Mette Miljø og Gunnar Seidenfaden og to marinehjemmeværnsfartøjer. Øvelsen involverer også beredskabsstyrelsen fra Næstved og Vestegnens politi.
- Vi vil gerne have spillet dem sammen, så det er vi nødt til at træne, understreger Carsten Aagaard Rasmussen.
Særligt onsdag, hvor olien rammer kysten, er det vigtigt, at skibene i havet og folkene på jorden lærer at arbejde sammen.

Stærk blæst
Vejrudsigten for tirsdag lover hård vind til kuling. Men foreløbig ser det ikke ud til, at øvelsen må aflyses.
- Ja, det blæser heftigt, men heldigvis kommer vinden fra det rigtige hjørne, så den vil ikke genere os. Det var værre, hvis vinden kom fra øst, for så var der risiko for vores udstyr. Hvis det var en rigtig olieforurening, ville vi selvfølgelig sætte alt ind, men på en øvelse vil vi være sikre på, at vores udstyr ikke bliver ødelagt, siger Carsten Aagaard Rasmussen.
Øvelsen kommer heller ikke til at have indflydelse på beboerne i Hvidovre og Brøndby.
- Den kommer ikke til at påvirke folk og sejlende i området. Sådan en øvelse giver ikke en større opstandelse – det skulle den da helst ikke, siger Carsten Aagaard Rasmussen.