[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

- Bidende kulde og tre måneders mørke. Frostnætter i telt og to år langt fra venner og familie. Du skal have den rette indstilling og være gjort af et særligt stof for at arbejde her. På vagt for rigsfællesskabet slider Danmarks klart mindste militære specialenhed sig gennem et af verdens mest øde og ufremkommelige landskaber. Tolv soldater. Otteoghalvfjerds hunde. Seks slæder. Slædepatruljen Sirius.

Så enkelt og smukt kan det siges. Og det bliver det i bogen Sirius - et øje i Nord. Bag den står fotografen Magnus Elander, som har flere fotobøger fra arktiske egne bag sig, og journalisten og biologen Peter Bondo Christensen.

Bogen indbyder med sine store, mange og flotte billeder til at have liggende på sofabordet. Små tekster med store typer fortæller interessante fakta, fængende citater eller indfanger Siriuspatruljens sjæl i få sætninger. I mellem disse er der dog længere og detaljerede reportager fra arbejdet og livet som Sirius-soldat og fortællinger om historien og baggrunden for patruljen.

Magnus Elander og Peter Bondo Christensen har begge et årelangt og indgående kendskab til Nordøstgrønland på hver sin måde. Men fælles for dem er, at de er dybt fascinerede af den storslåede natur, stilheden og den styrke, menneskene i disse omgivelser besidder. De har begge konstateret, at klimaet bliver varmere og varmere.

- Det vil måske få indflydelse på, hvordan patruljen opererer. Men der vil stadig være brug for den ekspertise i området, som patruljen besidder, siger de.

Se mere om bogen her