[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Der var knap nok åbnet for tilmeldingerne, inden Helicopter Wing Karup kunne melde fuldt hus til Forskningens Døgn, som i år holdes i dagene fra 23. til 25. april. Det er anden gang, flyvestation Karup åbner dørene for den naturvidenskabeligt interesserede del af befolkningen.

- Forskning er jo forskning og viden. Det har vi ikke så meget af, men vi kan vise, hvordan det bliver brugt i den sidste ende. På nogle områder bruger vi jo den sidste nye state of the art-teknologi, siger N.P. Nielsen fra Helicopter Wing Karup.

Flyv henover Hawaii
Publikum vil blandt andet se helikopteren EH101, som både bruges til VIP-flyvninger med eksempelvis Dronningen ombord og til redningsmissioner. Den vil holde sig på jorden, men de heldige vil alligevel få en fornemmelse af, hvordan det er sidde i helikopter oppe over skyerne.

- Der er mulighed for at prøve vores nye simulator. Da jeg selv var henne og se den første gang var der et billede af Hawaii, og så var der snestorm. Da tænkte jeg ved mig selv – hold da kæft mand tænk at få en flyvetur over Hawaii i snestorm, siger N.P. Nielsen.

Ring til Afghanistan
Derudover vil Air Control Wing vise sine mobile radarer frem. Combat Support Wing vil give publikum svar på, hvordan der kan etableres internetforbindelse 600 kilometer ude i ørknen – og som en overraskelse vil de også få mulighed for at ringe til de danske soldater i Afghanistan.

Det er dog ikke kun de 170 heldige på Forskningens Døgn, der kan få et indblik i, hvordan moderne teknologi bruges i Forsvaret. Skoleklasser kan i forbindelse med emneuger eller lignende få lov at møde Forsvarets meteorologer, være med til at sende en vejrballon til vejrs eller opleve night vision-teknologi.