[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Det var en næsten glemt oplevelse for de fleste af de 14 soldater fra Frømandskorpset, der var på faldskærmsøvelse torsdag aften i sidste uge. Næsten glemt, for det var over fem år siden, man sidst havde gjort noget lignende. Men absolut perspektivrigt, den kaotiske og farlige situation for den civile skibstrafik ud for den somaliske kyst in mente, mente både frøerne og deres ”værter”, besætningen ombord på Hercules-maskinen. Sidstnævnte spillede selvfølgelig også en vigtig rolle i aftenens event, faldskærmsudspring i mørke og over vand – med gummibåd fra 500 meters højde.

Sådan en manøvre kræver en stor grad af timing, koordination og kendskab til procedure, ellers kan gummibåd og frøer hurtigt ende adskillige kilometer fra hinanden.

- Det er en helt parallel øvelse i forhold til den operation, som vores kolleger de amerikanske Seals med succes gennemførte for ganske nyligt, da man befriede den amerikanske kaptajn ombord på Maersk Alabama, forklarede delingsføreren, oversergent Flemming.

Oversergenten skyndte sig også at understrege, at det ikke er, fordi der foreligger helt konkrete planer eller politiske henvendelser om en sådan Frømandskorps-indsats, der kunne tænkes at støtte de allerede tilstedeværende krigsskibe a la Absalon.

Klar hvis vi bliver spurgt
- Men vi forbereder os på opgaver, som kunne være relevante, så vi kan være klar, hvis politikerne en gang skulle finde på at bede os om det, fortsatte oversergenten og tilføjede:

- Som soldater i Frømandskorpset har vi naturligvis en række kapaciteter på paletten, som vi er uddannet til at kunne løse. Men nogle af disse kapaciteter får, som denne, i perioder lov at ligge lidt i dvale og bliver ikke trænet så ofte, som dem, som man aktuelt vurderer, er mest sandsynlige, at vi kunne blive sat ind i. Vi træner ikke noget bare for sjov. Vores motivation er sandsynligheden for indsættelse. Nu får denne øvelse altså en renæssance, og det kan man så fortolke som man vil.

Jamen kunne det ikke også være, at det I trænede til i aften var med henblik på Afghanistan-manøvre eller noget helt tredje?
- Som sagt har vi ikke fået nogen konkret opgave, men Afghanistan tvivler jeg nu på. Der er der ikke meget vand, lød svaret fra Flemming.

Fire runder over Kongsøre
Efter at være lettet fra Flyvestation Aalborg torsdag aften ved 18-tiden med et par lokale frøer, landede man en halv time senere i Roskilde og opsamlede yderligere en større gruppe Frømandskorpssoldater inklusiv de 14 springere og deres instruktører, samt deres udstyr og bevæbning. Det inkluderede som nævnt bl.a. en Zodiac 470 gummibåd med motorer og hårdt pakket med udstyr, der også skulle lempes ud over rampen fra ”herculatoren.” I alt ca. et tons udstyr båret af to ekstra store faldskærme.


Efter en grundig briefing og eftertjek af udstyr gik det igen af sted i skumringen efter solnedgang ved 20.30, nu med kort afstand til Kongsøre og Isefjord, hvor man over fire omganges indflyvning helt efter planen fik sat først gummibåd og så små grupper af soldater af.

Koncentration i cockpittet
Oppe i cockpittet var der lige så stor koncentration omkring øvelsen, som hos frøerne og det flyvevåbenpersonel, der styrede løjerne i kabinen med bl.a. åbning af bagklap, sikkerhedsliner, fastsurring og timet frigørelse af den store gummibåd og så videre.
- For os er øvelsen også vigtig at få genopfrisket,” understregede flyets fartøjschef fra Air Transport Wing Aalborg, kaptajn Clas Lau med flyvernavnet Wau.
- Denne kapacitet, at kunne flyve på denne måde og sætte gods og folk af lavt over vand, har vi heller ikke holdt ved lige, siden vi fik de nye C-130J-maskiner, fordi de nærmest har fløjet i fast pendulfart mellem Danmark og Afghanistan, konstaterede Wau og fortsatte:
- Nu er der måske nye tider på vej. Vi skal jo kun genopbygge en kapacitet, hvis der er behov den. Med de politiske vinde, der blæser, kunne det måske ligne et første rigtigt drop i Aden-bugten i slutningen af året, hvis der viser sig politisk interesse for det.

Både flyfartøjschef og frødelingsfører meldte bagefter at alt var forløbet perfekt. Målene i vandet var ramt med både gummibåd og soldater. Der er planlagt flere øvelser af samme slags de næste måneder.