[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Der er mindre end to uger til at oberst Frank Lissner overdrager ansvar og kommandofane til sin efterfølger. Så er hans tid som chef for de danske soldater i Helmandprovinsen forbi. Det en tilfreds chef, der i et interview med forsvarskanalen ser tilbage på sin chefperiode.
- Jeg synes, at vi på hold 7 har ydet en god indsats, og at vi er kommet godt igennem udsendelsesforløbet. Vi har haft et højt aktivitetsniveau og gennemført i hundredvis af forskellige opgaver, siger Frank Lissner. Chefen har kun ros til sine soldater, som har været under hårdt pres i næsten alle seks måneder. Det skyldes holdet egne ambitioner om at udrette neget. Men også  modstanderne. 
- Hver gang vi har villet drosle ned, har modstanderen villet det anderledes, siger Lissner. 

Varige spor
Seks måneder i Helmand sætter varige spor. Frank Lissner tager både gode og dårlige minder med hjem.
- En oplevelse, jeg vil huske resten af mit liv, var, da min næstkommanderende ringede under min leave hjemme i Danmark og fortalte, at Mads, Andreas og Martin var kørt på en IED og var blevet dræbt. Af de mere positive vil jeg huske landet for de stunder, hvor jeg har været med ude på patrulje og set de smilende børn og fået en god snak med de lokale, siger Frank Lissner

Søg hjælp, hvis der er behov
Afslutningen på en mission er ikke bare glæde og lettelse over at være kommet hjem. Det er også en kæmpe omvæltning. Den kan i kølvandet på de ofte voldsomme oplevelser i missionsområdet give problemer.
- For nogle er der oplevelser, der har sat sig både positive og negative spor på deres sjæl og sind. Det er vigtigt, at de er opmærksomme på dem, når de kommer hjem og ikke holder sig tilbage fra at søge hjælp, hvis der er behov for det, lyder et af råd, som Frank Lissner giver sine soldater med på vejen.

Du kan se hele interviewet med Frank Lissner på forsvarskanalen.dk.