[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Hvorfor bliver jeg ved med at få mareridt? Hvad er angst egentligt? Er det jeg gør normalt? Personlige spørgsmål som disse, har du kunnet sende via mail til Forsvarets psykologer den sidste måneds tid.
Der er allerede kommet ti henvendelser, og psykolog Peter Genter regner med flere, når pårørendeportalen bliver mere kendt af soldater og pårørende.
- Jeg syntes, vi er kommet godt i luften og har modtaget de e-mails, vi havde regnet med, siger han og forklarer, at forventningerne er ni mails om måneden.
Ideen til online rådgivning kommer fra en undersøgelse, Forsvarsakademiet lavede i 2008 om soldaters og pårørendes holdninger til de tilbud, der var dengang. Her fandt man ud af, at mange gerne ville have muligheden for at kontakte psykologerne endnu mere diskret end ved en telefonsamtale.

Problemer i alle størrelser
Flere af de mails, psykologerne har modtaget, har været såkaldte ”følere”, hvor afsenderne har været i tvivl om deres situation. Er min situation svær nok til psykologisk hjælp?
Det ser psykologerne positivt på, da deres rådgivning gælder både store og små problemer.
- Jeg mener, at kontakten via e-mail hjælper nogen til at henvende sig, som ikke gjorde det før. Nu kan du henvende dig præcis, når du har tid. Det er for eksempel et godt tilbud til dem, der er udsendt, for nu kan de komme i kontakt med os døgnet rundt.

Kræver tilvænning
Der er ikke blevet svaret på alle de første online-henvendelser endnu, da psykologerne er i startfasen af dette projekt.
- Vi mangler stadigvæk at vende tilbage på to af de ti e-mails, vi har modtaget. Det er et nyt medie for os at rådgive på, så det kræver lidt tilvænning. Derfor kan der godt gå lidt mere tid, end vi kunne ønske os.
Psykologerne havde oprindeligt sat to arbejdsdage af til hvert svar på e-mailene, men det er nu blevet lavet om til fire.

Pårørendeportalen er et tilbud om psykologisk rådgivning for soldater og pårørende på telefon, mail og eventuelt samtaler. Der er også socialrådgivning på pårørendetelefonen og netværk for pårørende.
I 2008 havde Forsvarets psykologer ca. 900 telefonopkald.

Du kan finde den nye pårørendeportal her

Forsvarets psykologer kan kontaktes her