[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Ved siden af flagstangen i den danske del af Camp Bastion står den nu. Omkring to meter høj, med blanke sten og snart guldplader med de danske faldne soldaters navne på. Den mindesten, som er sat op som en sidste hilsen til de danske soldater, der har mistet livet i Helmand.
- Det betyder rigtig meget. Det gør det virkelig, fortæller major Mikkel Soelberg, der er chef for stabs- og logistikkompagniet på hold 6. Af de seks faldne på hold 6 har de fem været fra hans kompagni.Major Mikkel Soelberg foran den endnu ikke afslørede mindesten.

- Jeg blev da også rørt, da jeg stod derude og læste alle navnene op. For det her betyder virkelig noget, også for drengene hernede, fortæller majoren.
Morgenens parade startede med, at Dannebrog gik på halv stang til ære for to amerikanske soldater, der mistede livet i weekenden på grund af en mine.
Dernæst blev stabs- og logistikkompagniets tro mekanikere fra det schweiziske ”Supreme” firma hædret med medaljer som tak for deres store indsats for kompagniet og den danske kampgruppe i sin helhed. Uden dem var der mange af kampgruppens køretøjer, som ikke ville kunne køre.
Alt i mens stod mindestenen pakket ind i lagner, og kun et lille hjørne afslørede, hvad der gemte sig under stoffet.
Da alle medaljer var uddelt, og alle var tilbage på plads, holdt kompagnichef major Mikkel Soelberg en tale om mindestenen – om dens vej fra tanke til det færdige produkt, der nu står i Camp Bastion.
Efter afsløringen og navneoplæsningen holdt kampgruppen et minuts stilhed til minde for de faldne kammerater.Den næsten færdige mindesten. Der bliver nu sat plader på stenen med navnene på de dræbte danske soldater.

Mindestenen i Camp Bastion skal nu udsmykkes med guldplader med de faldnes navne på. Desuden skal området omkring stenen pyntes op, så det kan blive et sted, hvor man kan søge hen for at give tankerne et afbræk og finde lidt ro fra hverdagen i Helmand. Senere kommer der en lignende sten ud til Price-lejren.

Kilde: Hærens Operative Kommando