[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Det har muligvis været panik på broen på det hollandske handelsskib, der mandag var ved at resultere i en grundstødning tæt ved kysten i den nordligste del af Jylland.
Skibet, der bærer navnet Medemborg, var nemlig i forvejen i problemer, da en ulykke om bord havde sat gang i en større redningsaktion, hvor to besætningsmedlemmer skulle hentes af en redningshelikopter.

De to var kommet til skade ved en eksplosion i skibets lastrum og skulle hurtigt flyves til Aalborg Sygehus. Det kan altså have været i forbindelse med forvirringen omkring både redningsaktion, eksplosion og helikopterhjælp, at skibet sejlede sin egen sø.

Hurtig reaktion på radioen
Da MAS-vagten* lagde mærke til, at skibet var på vej til at støde på grund, blev der oprettet direkte forbindelse til skibet via Lyngby Radio, som i forvejen havde været bindeleddet i forbindelse med redningsaktionen af de tilskadekomne.

Den hurtige reaktion gjorde det muligt, at skibet i samme minut kunne lægge kursen om. Som det kan ses på billedet, fik skibet altså drejet skarpt uden om revet nordøst for Skagen, og det kunne derfor uden problemer fortsætte sin sejlads igennem det danske farvand.

De to besætningsmedlemmers tilstand betegnes som stabil, og der er i øvrigt ikke nogen fare for, at der er sket noget alvorligt med skibet oven på hverken eksplosion eller undvigemanøvre.

*Søværnets Operative Kommandos Maritime Assistent Service

Kilde: Søværnets Operative Kommando