[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Knud Grænge Mortensen

I 2008 dækkede Forsvarets Mediecenter en af årets Combat search and rescue (CSAR) øvelser intenst. Deltagerne på Flyvevåbnets CSAR-kurser er en blandet skare af besætningsmedlemmer. Fra piloter til observatører og mekanikere. Fra Herkules til F-16 og helikoptere. Kursisterne skal tilbringe flere nætter i fjendtligt terræn, kommunikere med internationale overvågningsfly og tage kontakt til specialstyrker, som kan
hjælpe dem med at finde en sikker vej ud af området.

Journalist Susanne Blomqvist har lavet de fem indslag, der kan ses på Forsvarskanalen.dk.

- Vi har været på en kæmpe opgave, fordi vi skulle jo følge med i de samme ting som flyverne. Vores fem mand store kamerahold har fulgt dem om natten med infrarøde kameraer og fulgt evakuerings- og specialstyrker på tæt hold under de vanskelige forhold, de arbejder under.

 

Serien indbragte prisen "Menzione speciale categorie "Addestramento" (Addestramento betyder træning), ved militærfilmfestivalen i Rom.

Direktør for Forsvarets Mediecenter, Teddy Gerberg.
- Deltagelse i forskellige militære filmfestivaler er et godt måleredskab for, hvor vi står i forhold til andre landes militære medier. Siden den første pris for 15 år siden har vi kunnet være tilfredse med, hvor vi står.

Det er ikke første filmpris, som Forsvarets Mediecenter vinder. Bare i de tre år, det har heddet
Forsvarets Mediecenter, er det anden gang, det sker. Sammen med de priser som Forsvarets TV vandt, er det 19. gang på 15 år.. 3 danske priser, 6 priser fra en stor rumænsk militær filmfestival, 2 fra Argentina og endelig nu samlet 8 priser fra Italien.

Se 1. afsnit af serien på forsvarskanalen.dk