[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Den 51-årige folkeskolelærer Mehmet Haxhani har et mere optimistisk syn på Kosovos fremtid end de fleste albanere i Mitrovica. Det skyldes måske, at han også er talentspejder og talsmand for den nationale bokseunion. Sport er nemlig noget, der både krydser grænser og samler en nation på en og samme tid, fortæller han.

- Så sent som i går, var vi i Serbien og havde fire af vores boksere derovre. De blev vel modtaget – også af serberne. Når vi mødes omkring sport, er der aldrig nogen problemer, fortæller han.

Sport forener nationer på tværs nationaliteter, mener Haxhani og kommer med flere eksempler på det. Et af dem, handler om, at en af Kosovos bedste boksere er tyrker. Men at det jo er fuldstændig underordnet, for når han er i ringen, kæmper han for Kosovo.

- Det er ligegyldigt, hvilken nationalitet man har, så går man efter, at landsmanden skal vinde. Vi har også lige været på besøg i Albanien og samarbejder med Montenegro. Det styrker vores forhold til hinanden. Vi mødes og aftaler kampe og efter noget tid, bliver vi også venner, siger han.

Hellere sport end politik
Der er ingen tvivl om, at boksetræneren hellere vil tale om sport end om politik og den latente anspændte situation i byen. Og som andre sportsinteresserede har Haxhani nemt ved at dreje enhver samtale ind på sport. Det gælder også, når emnet er KFOR og danskere.

- Jeg har haft meget at gøre med KFOR. Der har været soldater, som er kommet og træne hos os i vores lokaler. Og vi har også fået noget træningsudstyr af KFOR, siger han.

Måske er det også netop fordi, han ser på den nye nation Kosovo gennem sportsbrillerne, at han har et langt mere optimistisk syn på, hvornår de ulmende konflikter vil slukkes for bestandigt.

- Jeg kan ikke komme med en dato, men det vil blive i nær fremtid. Vi er meget taknemmelige for KFOR og deres arbejde. Tilstandene er blevet mere normaliserede, og folk har igen noget med hinanden at gøre. Der er sket mange ting og der har været en stor udvikling i løbet af de seneste 10 år. Det er vi meget glade for, siger Mehmet Haxhani.