[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

- Det har været en stor succes, konkluderer chefen for Den Danske Kampgruppe, oberst Karsten Kjær, oven på den netop overståede fase af ”Operation Tufaan Feschar”.
Navnet betyder ”pres”, og dét var faktisk formålet med den komplekse indsats i den øvre del af den grønne zone, i flod-dalen nord for Gereshk, for et par uger siden.
 
- Målet var ikke at slå Taleban ihjel, men at forstyrre ham og vise ham og de lokale afghanere, at det er den afghanske regering og os, der har magten i Upper Gereshk Valley, og at vi kan bevæge os, hvor vi vil. Og det lykkedes 100 procent, forklarer chefen med et smil.
- Vi ønsker at lægge et pres på vores modstander, så han ikke får held til at genere lokalbefolkningen, sådan at de kan føle sig mere sikre og føle, at den afghanske regering hjælper dem.

Nødvendig med militær indsats
Operationen i uge 41 var en del af en større koordineret militær og civil indsats, som skal skabe fred og udvikling i området. Men den militære indsats var nødvendig.
Taleban har i længere tid generet de lokale beboere i nærheden af lejrene Armadillo og Sandford. De har truet, stjålet, straffet og ødelagt. De lokale vil bare have fred og forsøger at overleve trods chikanerne. Derfor var det nødvendigt at vise alle, at der er et alternativ til Talebans intimidering.

- Vi har helt klart forstyrret Taleban. Han har ikke kunnet opretholde sit normale liv og den intimidering, han ellers har udøvet mod lokalbefolkningen, fastslår obersten og fortæller, at den fælles styrke flere steder afbrød Talebans forsyningsveje, så han ikke kunne flytte rundt på sine krigere.
Der var ildkampe i alle sektorer, men heldigvis uden skader blandt ISAF-styrkerne.

Se flere billeder og læs mere om Operation Tufaan Feschar her