[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

To danske soldater fra militærpolitiet slæber tæpper hen til de pansrede GD´er (geländewagen). De røde plaider er til det afghanske politi (ANP), som holder til ved et checkpoint i Gereshk, der er hovedbyen i danskernes indsatsområde i det sydlige Afghanistan.


Tæpperne til de afghanske betjente bæres ind i køretøjerne. De skal holde dem varme i de kolde nætter.

-Det er ved at være vinter, og så deler vi tæpper ud til dem. De kunne godt være varmere, men det er det, vi kan give dem lige nu. Det er megakoldt hernede om natten allerede nu. Det bliver kun koldere, og de har ikke særligt gode forhold, siger sergent Bjørn, fra militærpolitiet i den danske kampgruppe.

Betjente med begrænsninger

En anden grund til at besøge checkpointet i Gereskh er også at finde ud af, hvor mange af de afghanske betjente, der overhovedet kan læse og skrive eller har lidt uddannelse.
-De ANP´ere vi arbejder sammen med er trænet af amerikanerne, og de kan være rigtig gode. Og så har vi de ANP´ere, vi kører ud til og kigger til på deres checkpoint. De har brug for mere uddannelse, siger Bjørn.

Håbet er, at der blandt ANP-betjente er nogle med særlige evner. Så får de tilbuddet om at komme på kursus, så de kan blive bedre betjente. Samtidig håber Bjørn også, at det danske militærpolitis arbejdsiver kan inspirere de afghanske kolleger.
-Vi arbejder en del sammen med ANP og forsøger, at lave så mange ting sammen med dem, som vi kan. Vi har nogle enkelte gange lavet nogle små operationer sammen med dem inde i byen. Vi prøver at være så meget sammen med dem, som det nu kan lade sig gøre for at se, om lidt af vores entusiasme omkring arbejdet kan smitte af på dem, siger Bjørn.

Skydeskive for taleban
Det er altid med livet i hænderne, når militærpolitiet forlader den trygge lejr Camp Price og begiver sig ud i området. Men de lokale ANP´ere er også udsat for stor fare.
-Sandsynligheden for, at vi kommer under beskydning i Gereshk, er ret lille. Det er min opfattelse, at taleban ofte vil gå efter ANP´ernes checkpoint, når vi er langt væk, siger Bjørn.


Militærpolitiet samles sammen med tolken og skytten til den sidste orientering om opgaven, før de tager af sted.

De danske militærpoliti i Camp Price løser også andre opgaver. En af deres fornemmeste opgaver er at dokumentere det, der sker i området, når danske soldater f.eks. kommer til skade eller bliver slået ihjel. De yder også force protection – altså beskyttelse af mindre grupper som f.eks. CIMIC-patruljer. De fungerer også som livvagter for VIP-personer, der besøger området.

Se indslaget om militærpolitiet her