[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Kristina Schønnemann Jensen

Efter at have sejlet 3.000 sømil fra Bermuda og tværs over Atlanten er Thetis lagt i havn i den franske flådebase, Cherbourg. Thetis er en del af NATOs stående minerydningsgruppe og fungerer som styrkens kommando- og tankskib.

Desværre er de små minerydningsfartøjer, som Thetis følges med ikke særlig sødygtige i dårligt vejr. Hverken i Atlanterhavet under tankning eller i Biscayen ved Frankrig. Derfor har Thetis sammen med de mindre mineryddere ligget stille i Cherbourg på grund af hårdt vejr ved den franske kyst. 


Foto: Det norske minefartøj bliver tanket i hård sø. 


Minerne må vente

Opgaven ved Frankrigs kystlinje er ellers at fjerne miner fra 2. verdenskrig. Da de er lagt ud i 1942 og 1943 virker batteriet på dem ikke længere. Men det betyder ikke, at de er ufarlige.

- Minerne udgør ikke en så stor risiko længere. Det gjorde de, da de blev lagt. Men får en fisker en af minerne i nettet, eller skyller de ind på stranden, hvor folk bevæger sig rundt, så skal man virkelig holde sig fra dem, siger Henrik Holck Rasmussen, kommandørkaptajn og chef for NATOs minerydningsstyrke 1.


Foto: Tiden i havnen er blandt andet blevet brugt til at teste Thetis’ fire
nyuddannede dykkere med deres første natdykning. Hvad de ikke
vidste, var, at de mere erfarne dykkere havde lagt en mineattrap ud.
Se hvordan dykkerne klarede den opgave på forsvarskanalen.

Oprydning i foråret
I april tidligere i år var vejret et noget andet, da minerydnignsstyrken opererede i området omkring franske Dieppe. Her fik styrken fjernet i alt 15 store bundminer.

- Det var virkelig relevant og spændende. Det er det, vi er her for. Vi gjorde havet til et sikrere sted og fjernede næsten 18 ton sprængstof på kun en uge, siger Henrik Holck Rasmussen om forårets franske succes.