[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Karen Dahlin

Kvindernes Blå Bog er ikke læderindbundet og trykt med kraftigt papir, som Kraks Blå Bog. Til gengæld er den fyldt med kvindelige ildsjæle, der gerne vil være med til at gøre en forskel. Torsdag ved en reception i København fik psykolog Rikke Høgsted, der har været ansat ved institut for militærpsykologi, også plads i bogen .
- Jeg er rigtig glad for, at der er nogen ude i det danske landskab, der har fået øje på den indsats, som det danske Forsvar gør for de pårørende, sagde Rikke Høgsted og tilføjede:
- Ud over at støtte de pårørende, håbede vi også på, at få almindelige danskere til at se, hvor stort et arbejde, de pårørende gør. Og så bakke op om dem.Hjælper de pårørende

Ved receptionen, der blandt andre også kunne mønstre en kvindelig eventyrer og en specialist i svejsning, fik Rikke Høgsted følgende ord med på vejen.
- Der er rigtig mange kvinder til udsendte soldater, der har brug for Rikkes hjælp, sagde Margit Torp, der i bogen understreger, at Høgsted gør en formidabel indsats for at hjælpe især de mange kvinder i baglandet med at håndtere de krav og belastninger, internationale, militære missioner medfører for de berørte familier.

Social isolation
Selv talte Rikke Høgsted om den isolation, som mange pårørende oplever.
- Det er benhårdt at være pårørende, og det er ofte kvinder. Det værste er modstanden fra omverdenen, der ikke forstår missionerne, så kvinderne hele tiden bliver tvunget til at forsvare dansk udenrigspolitik. Derfor vælger mange at holde meget lav profil, sagde Rikke Høgsted.
Rikke Høgsted har været redaktør på tre pjecer henvendt til teenagere og deres forældre og lærere/pædagoger. Hun står også bag ”Baglandet – beretninger fra pårørende til soldater i international misson”. Det seneste skud på stammen er en scrapbog til børn, som de kan udfylde, mens deres soldat er ude.
Pjecer, bog og scrapbog kan får gratis ved henvendelse til soldatens tjenested.

Se Kvindernes Blå Bog her