Nyheder
Følg Forsvaret
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
Forlig
Som den første danske fighter controller har Regina Sørensen deltaget på Fighter Weapons Instructor Training (FWIT) på Leeuwarden Air Base i Holland.
Eleverne har lært, hvordan F16-flyet er ’skruet sammen’ fra inderst til yderst, om alle våbensystemerne og flyets muligheder og begrænsninger. Med alle oplysningerne indenbords sætter det piloterne og fighter controller’en i stand til at træffe de bedste beslutninger før og under missionerne i et kampområde.
Skulle ses an
Under en snak med en hollandsk kollega, opdagede Regina Sørensen, at fighter controllers også kunne deltage på denne uddannelse.
- Jeg fik grønt lys til uddannelsen fra min enhed og Flyvertaktisk Kommando. 6. maj stod jeg klar i klasselokalet på den hollandske flyvestation i Leeuwarden. Jeg vidste, der ventede mig et hårdt arbejde, fortæller den 33-årige oversergent, der har været fighter controller siden 2001.
Hun var ikke et sekund i tvivl om, at det ville blive en utrolig krævende uddannelse. Af samme grund havde hun forud brugt syv måneder til at forberede sig. Og det viste sig at være en god investering.
- De to første uger af kurset følte jeg, at instruktørerne skulle se mig an. Jeg var jo ene fighter controller blandt 24 jagerpiloter på teoridelen. Men da jeg de første to mandage havde bestået mine eksaminer aftvang det respekt, forklarer Regina Sørensen med et stolt glimt i øjet.
Der deltog en fighter controller fra hvert af EPAF-landene, men kun under flyvefasen, hvor der skulle kontrolleres.
Regina Sørensen bestod samtlige eksaminer på lige fod med piloterne. Prisen var da også lange dage med arbejde til ofte langt ud på aftenen, hvis ikke natten blev taget i brug.
Brænder for at komme i gang
Den tunge teori blev suppleret med live-flyvninger. Når piloterne spændte sig fast i deres F16, indtog Regina Sørensen pladsen foran radardisplayet i den hollandske mobile Control and Reporting Centre (CRC), som blot stod et par hundrede meter fra selve startbanen. Mere operativt kunne det ikke blive. Herfra kontrollerede, støttede og dirigerede hun piloterne.
Flyene med fuld efterbrænder fik CRC-containerens stålvægge til at ryste kraftigt og gjorde radiokommunikationen mere end vanskelig under take-off.
Regina Sørensen er nu som instruktør og supervisor klar til at dele sine nyerhvervede kundskaber med sine kolleger i CRC Karup. Hun glæder sig og siger engageret:
- Uddannelsen og samværet med de andre elever har gjort, at jeg stadig er tændt, og jeg brænder efter at komme i gang. Fart, spænding, udfordringer og ansvar er lige mig.
FAKTA
Fighter controller’en er pilotens øjne på jorden. Flyets egen radar dækker kun et begrænset område, hvorimod CRC’ens radardisplay viser flytrafikken over et stort område. Fighter controller’en kan på denne måde give optimal støtte, kontrollere og eventuelt dirigere piloten, så indsatsen bliver optimal.
FAKTA
Fighter Weapons Instructor Training (FWIT), det europæiske svar på det amerikanske Top Gun, ligger på den hollandske flyvestation Leeuwarden. Skolen uddanner først og fremmest jagerpiloter i F16-flyets systemer, våben og taktikker. Fighter controllers, der skal bestride en våben- og taktikspecialist/instruktør-funktion ved sin enhed, er velkommen til at deltage efter aftale. Det er den mest avancerede uddannelse i verden inden for F16-systemer, våben og taktikker. Eleverne er fra de såkaldte EPAF-lande (European Participating Air Forces), et samarbejde i F16-regi, der består af Norge, Holland Belgien, Portugal og Danmark.
På hele uddannelsen fra 6. maj til 27. november, både på teori og flyvefasen, deltog 15 jagerpiloter og Regina Sørensen som eneste fighter controller.
Den såkaldte Air-to-Air-del, tog plads i Holland, mens den såkaldte Air-to-Ground / Air-to-Surface-del foregik i Norge.