[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Forsvaret har typisk været en arbejdsplads for livet. En gang soldat, altid soldat. Men sådan er det ikke længere. Nu får sårede soldater et unikt tilbud om at prøve kræfter med en uddannelsesplads i en Interforce-virksomhed, der er særligt indstillet på at hjælpe personel i Forsvaret. Ideen til de særlige uddannelsespladser opstod hos Peter Vinther Christensen, der sidder i forretningsudvalget i Interforce.
- På et tidspunkt sad jeg til et møde hos Forsvarschefen, da han pludselig blev ringet op og fik beskeden om, at tre soldater var kommet til skade. Det var ret ubehageligt og fik mig til at overveje, hvad jeg kunne gøre. Forsvaret har en fortrinlig ordning, hvor de sårede soldaterne kan blive, til de skal pensioneres, men det kunne jo godt være, at man som for eksempel 22-årig skadet soldat kunne have lyst til at prøve noget andet, så vi har oprettet en permanent uddannelsesplads her i banken til sårede soldater, siger Peter Vinther Christensen, bankdirektør i Salling Bank.

Tjenestefri i tre år
Normalt kan statsansatte maksimalt få tjenestefri i et år, men det er nu blevet lavet om efter en del juridiske tovtrækkerier.
- Hvis det her skal være en god ordning, så skal den sårede soldat have længere tid tjenestefri end et år. Soldaten skal have mulighed for at komme tilbage under Forsvarets vinger, hvis det viser sig at være møgkedeligt at arbejde i Salling Bank. Så vi har brugt en del tid på at få juraen på plads, siger Peter Vinther Christensen.
Det har betydet, at den sårede soldat ikke bliver overladt til den konkrete kommunes revalideringsordning, hvis vedkommende forlader sin uddannelsesplads i interforce-virksomheden efter et år.
- Alle virksomheder kan kobles på den her ordning. Når den sårede soldat kommer hjem, så indgår det her tilbud også i pakken, understreger Peter Vinther Christensen.

Anerkendelse af soldaterne
Personalet i Salling Bank er fuldstændig med på ideen om at få en såret soldat som kollega. Selv er bankdirektøren meget bevidst om sit samfundsansvar.
- Jeg har hørt i pressen, at soldaterne siger, at der er for lidt anerkendelse af de opgaver, de løser. Nu har virksomheder en oplagt mulighed for på den her måde at støtte op om de soldater, der er sendt ud, siger Peter Vinther Christensen, der i øvrigt mener, at vi har et rigtigt dygtigt Forsvar.
Den udvidede mulighed for tjenestefri gælder kun sårede soldater, der vil benytte sig at Interforce-virksomhedernes tilbud. Der er i dag cirka 40 sårede soldater med varige skader fra tjeneste i Afghanistan eller Irak ansat i Forsvaret.

Virksomheder der er interesserede i at oprette særlige uddannelsespladser til sårede soldater kan kontakte Interforce sekretariatet på tlf: 4567 3092 eller via e-mail: interforce@interforce.dk