[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Kristina Schønnemann Jensen

Det nyeste hold af sunde rekrutter har i tre måneder forsøgt at ændre på deres usunde livsstil. Enkelte har på nuværende tidspunkt smidt 14-15 kilo, og i alt har de 19 rekrutter tabt 118 kilo her halvvejs inde i forløbet. Til sammenligning var det endelige vægttab for forrige hold på 13 personer 82 kilo.

- Det er spændende at se hvor langt, vi kan drive det. Når jeg snakker med dem, er de glade og har fået mod på livet på en helt anden måde, siger Adam Holst, der er leder af Sund Rekrut.

 


Foto: Sammenholdet er godt på holdet, og der bliver grinet meget,
fortæller de sunde rekrutter enstemmigt. 


Tilbud til de uegnede
Sund Rekrut er et tilbud til dem, der bliver erklæret begrænset egnet eller uegnet til sessionen på Forsvarets Dag. De mødes seks weekender på Gerlev idrætshøjskole i løbet af det halve år, projektet varer. Her lærer de nye motionsformer, kostplanlægning og især, at idræt også kan være sjovt.

- Vi var jo alle sammen dem, der blev valgt til sidst i gymnastiktimerne i skolen. Her har alle det samme handicap og spiller på samme niveau, siger Thomas Larsen under udskiftningen i en hockeykamp.

Udover hockey og andre boldspil får de sunde rekrutter også prøvet nye motionsformer. Spinning, parkour og dagens time med en blanding af dans, stunt og kampsport skal lære de unge rekrutter, at motion kan være meget mere end løb og fodbold.

- Vi får afprøvet en masse sportsgrene. Det er rigtig fedt. I dag havde vi dans kombineret med kampsport, og det havde jeg da aldrig troet, at jeg skulle prøve, siger Thomas Larsen, der altid har haft en drøm om at komme i forsvaret.


Foto: En del af træningen i weekenden var kamp i slow motion. Her skulle deltagerne overdrive deres kropsbevægelser for at få en større kropsbevidsthed. 
 

Usikker fremtid
Selvom kiloerne rasler af deltagerne, så er der ikke planer om et nyt hold til foråret. Forsøgsprojektet, der er støttet af Trygfonden, mangler penge til at fortsætte. For forsvaret er de værnepligtige, man får ud af projektet, dyrekøbt. Især fordi der er masser af frivillige værnepligtige i øjeblikket. Og endnu har folkene bag ikke fundet nye støttemidler.

- Jeg håber ikke, det er sidste gang. Den stigende fedme er jo ikke noget, der forsvinder. Det kan vi jo se på tallene i samfundet generelt og på tallene fra Forsvaret Dag. Så målet er jo helt klart at få det som et varigt tilbud, siger Adam Holst.

 

 

Foto: Under opvarmningen med fangeleg skulle rekrutterne lave en dødscene,
hver gang de blev fanget

Under weekendens træning var det gamle hold af sunde rekrutter også med.
På forsvarskanalen kan du se, om de fortsætter med at tabe sig efter projektet 
sluttede  i sommer.