[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Steffen fra Air Control Wing er efterretningsspecialist hjemme i Karup, og det er han såmænd også på Kandahar Air Field i Afghanistan, men hvor arbejdstiden hver dag – også i weekenden – løber op på de tolv timer. Sidste halvdel af døgnets timer skal tilbringes inden for lejrens støvede ørkenhegn, og hvad der er selvfølgeligheder for den erfarne ’missionsbums’, kan give meget bøvl for soldaten, der har ørkenuniformen på for første gang. Steffen slår på tromme for et højt informationsniveau inden afrejsen fra Danmark:
- DANILOG (Det Danske Internationale Logistik Center) gør det rimeligt godt, men problemet er, at under den missionsorienterende uddannelse skal folk forskellige steder hen, hvorfor informationen bliver meget generel. Da jeg stod i Kandahar, mødte jeg flere danskere med den holdning, at ”dét og dét ved folk da”.

Sand og motion
Steffen er nu et par måneder henne i sin mission, og han er glad for, han er kommet af sted. Han finder det spændende at arbejde i et international og skarpt miljø.
- Det giver mig god erfaring og noget at tage med hjem, siger han.

Han er mindre begejstret for støvet og varmen på over de fyrre grader. Efter en støvstorm har han lært at lukke sit vindue, da der bagefter lå en halv grusgrav på sengen. Han ved også, hvordan det er at knase sand mellem tænderne i dagene efter.
Steffen benægter da heller ikke, at han savner bøgeskov, strand og ikke mindst familien.
Omvendt har han også muligheder, som han ikke har så meget tid til i Danmark.
- Lejren har et kæmpe motionscenter med nye maskiner, der kommer helt på højde med de store fitnesscentre derhjemme, og jeg får slidt godt på løbebåndet hver dag, fortæller den 44-årige seniorsergent.

Spørg de erfarne
Steffen har som førstegangsudsendt nogle råd til andre i samme situation:
- Det er en god idé at tale med folk, der allerede har været af sted, helst til samme mission. Lad være at begynde på et nyt køkken, en ny terrasse eller andre større projekter. Det er træls for konen at se på, mens man er væk. Det er en fordel at være i god form med det klima og lange arbejdsdage, der er på missionen.

Efterretningsspecialisten understreger, at ro på hjemmefronten og struktur i hverdagen i missionsområdet skaber gode forudsætninger for, at tiden ude går forholdsvis hurtigt.
- For jeg lægger ikke skjul på, at jeg glæder mig til at komme hjem og prøve, hvad det vil sige at holde fri og gå hvorhen jeg vil.