[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Øvelse COLD RESPONSE er en stor norsk militærøvelse, der afholdes hvert år i det nordlige Norge omkring Narvik, Lofoten, Bardufoss og Tromsø. 7000 militærfolk deltager, lige fra piloter i U.S. Air Force til spanske specialstyrker.

Selve feltøvelsen gennemføres fra 18. til 25. marts, men de danske enheder er i fuld gang med forberedelserne. For hærens vedkommende vil enhederne inden øvelsen gennemføre en uddannelse i ophold og overlevelse under vinterlige forhold. Her vil soldaterne lære om påklædning,
ernæring, vejrforhold, forhold ved laviner, særlige færdselsregler samt førstehjælp. I ugen fra den 11. marts vil enhederne gennemføre den praktiske del af uddannelsen i fjeldene syd for Tromsø.

For flyvevåbnets vedkommende er det 6 Fennec helikoptere med ca. 50 mand i støttefunktioner der deltager. Inden selve øvelsesstart mandag satses der på at lære området omkring flyvestationen ved Evenes 200 kilometer nord for polarcirklen at kende. Derudover skal der trænes ’white out’ – starter
og landinger i sne, som bliver hvirvlet op omkring helikopteren. Endelig skal besætningerne træne med de specialstyrker, der har hovedkvarter på Evenes-basen, og som Fennec-helikopterne er sat til at støtte under hele øvelsen.