[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Den 4. oktober 1710 stødte en svensk og dansk flåde sammen i Køge bugt. På dagen for 300 året deltager H.M. Dronningen og H.K.H. Prinsgemalen, i et større program i Køge.Regentparret ankommer til Køge Havn kl. 11.00, hvor de skal deltage i kransenedlægningen ved mindesmonumentet for Slaget i Køge Bugt. De tager derefter til Køge Museum, hvor de skal se udstillingen ”Skibe, søfolk og slag i Køge Bugt”. Efter en frokost på Køge rådhus går turen til Køge Kirke,hvor der kl. 14.15 holdes mindegudstjeneste for de mange, der mistede livet under søslaget.

Én spektakulær begivenhed afværgende et truende nederlag ved slaget i Køge bugt.Linieskibet Dannebroge med chefen, kommandør Iver Huitfeldt, blev ramt af en kanonkugle, der satte ild til skibet. Iver Huitfeldt kastede anker for at ilden ikke skulle sprede sig til de andre skibe.
Trods ildløs ombord kæmpede Huitfeldt videre i sit brændende skib indtil krudtlasten blev antændt og skibet sprang i luften. Af skibets 600 mand overlevede kun 7. Chefen Iver Huitfeldt var blandt de omkomne. Dannebroge´s indsats gjorde det muligt for den resterende danske flåde at komme i formation, tage kampen op og afværge en svensk sejr i slaget der fulgte.