[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Karen Dahlin

I år er det halvfjerds-året for tyskernes besættelse af Danmark, og dagen bliver mindet både på Haderslev Kaserne og i byen.
- Det vildeste er, at vi har i alt elleve veteraner med fra dengang. Det synes jeg, er essensen og det bedste ved arrangementet, fortæller seniorsergent Bent Juhler fra Haderslev Kaserne, der er arrangør.
En del pårørende til nogle af de faldne soldater fra 1940 har meldt deres ankomst, men især veteranerne er med til at højtideligholde dagen.
- Det er stort at se dem, der har været med til at gøre det ypperste, man kan som soldat, nemlig forsvare sit fædreland. De bliver færre og færre og svagere og svagere år for år, men de sætter en ære i at være her og gå med i marchen, siger Bent Juhler.

Det slutter aldrig
Det betyder særlig meget for veteranerne, men også for mange sønderjyder at mindes den dag i 1940, da tyskerne kom ind over den danske grænse. For Henrik Moosmann, der til daglig er redaktør af Slesvigeren og velfærdsofficer ved Haderslev Kaserne, er det en tradition, der aldrig må blive glemt.
- Markeringen af dagens skal aldrig stoppes. Det er jo en fuldstændig fejltagelse. Det er inde i København, at de tror, at den slags skal stoppes, siger Henrik Moosmann.
Elleve soldater og tre gendarmer blev dræbt under kampene i Sønderjylland.

Er du interesseret i at deltage i arrangementet, kan du hente programmet her