[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Blæsten susede om ørene, og sneen faldt tungt fra himmelen, da Absalon tirsdag eftermiddag hev trosserne hjem og afsejlede Flådestation Frederikshavn med kurs mod Aden Bugten.

I det kommende halve år skal Absalon være kommandoskib for NATOs stående maritime styrke, SNMG1.

Der var planlagt parade, og flere gæster var inviteret, men snestormen i Nordjylland lukkede lufthavnen i Ålborg og vejene til Frederikshavn. Derfor kunne blandt andre forsvarschef Knud Bartels ikke nå frem. Absalon fik dog et par ord med på vejen af Chef for Søværnets Operative Kommando, kontreadmiral Nils Wang:

”Det at deltage i og lede NATOs stående fregatstyrker er mere end blot at deltage i en konkret international flådeoperation. Standing NATO Maritime Group 1 og før den STANAVFORLANT er selve arnestedet for udviklingen af internationale maritime doktriner. Det er der, hvor det fælles sprog for større flådeenheder bliver udviklet og raffineret, og den rolle har de stående flådestyrker haft i 42 år. Denne doktrinudvikling er selve forudsætningen for, at skibe fra forskellige nationer kan samarbejde på et fælles sprog. Ja faktisk førte dette mangeårige udviklingsarbejde til, at man efter den kolde krig forholdsvist let kunne integrere nye landes flådestyrker i NATO.”

Læs mere på søværnets hjemmeside