[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Kristina Schønnemann Jensen

Operation Moshtarak har været i gang siden lørdag morgen. Over 10.000 primært afghanske, amerikanske, britiske styrker er trængt ind i det talebanstyrede område ved Nad-E Ali og Marjah regionen i Helmandprovisen.
- Målet er at separere de lokale fra Taleban, simpelthen at drive Taleban væk fra området. Men den rent militære del af operationen, det er sådan set det mindste af det, siger Karsten Marrup, der er chef for Institut for Militære Operationer ved Forsvarsakademiet. 


Afghanske soldater hviler under en fælles patrulje med de brittiske stryker. Foto: Mark Jones, UK Minestry of Defence.

For selvom kampene har medført både civile og militære tab, så er de internationale styrker Taleban overlegen med over 10.000 mand mod Talebans mellem 500 og 1.500 krigere.
Udfordringen er mere den anden fase af operationen, der nu går i gang parallelt med den militære del. For at holde området skal NATO-styrkerne vinde befolkningens tillid.
- Det handler om, at få de lokale afghanere overbevist om, at NATO, og på sigt den afghanske regering, kan give dem sikkerhed. Når nu Taleban er drevet væk, skal vi sikre, at de bliver væk, siger Karsten Marrup.

Opskriften til succes
Planen for, hvordan de internationale styrker vil holde Taleban fra fadet, er mangestrenget. Det vigtigste er, at dele af den militære styrke bliver i området i det næste lange stykke tid.
Derudover skal der bygges patruljebaser og oprettes en lokal politistyrke til at kontrollere området. 


Afghanske borgere til en lokalt politisk møde arrangeret af de afghanske og brittiske tropper i Nad-E Ali. Foto: Mark Jones, UK Minestry of Defence.

Rent politisk har de internationale styrker også taget initiativ til politiske møder med de lokale ledere for at skabe et råd, der selv kan tage kontrol over området.
- De internationale styrker er fuldstændig overbevist om, at det her er opskriften på, hvordan man rykker ind i de talebanstyrede områder, siger Karsten Marrup, der er sikker på at samme opskrift vil blive brugt på de næste områder, som NATO vil forsøge at fordrive Taleban fra.

Fakta om Operation Moshtarak:
Operation Moshtarak har været i gang siden lørdag morgen.
Mere end 10.000 afghanske, amerikanske, britiske og andre dele af den NATO-ledet ISAF-styrke deltager i operationen.
Danmark bidrager med tre kampvogne.
Operationen foregår omkring områderne Nad-E Ali og Marjah.