[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Maja Grønbæk

Netop nu er filmfestivalen i Toronto i gang. Det er Nordamerikas største filmfestival med 300.000 besøgende, og Janus Metz’ Armadillo er med. Filmen bliver vist flere gange på festivalen, og efter visningen mandag var instruktøren selv på scenen for at diskutere filmen med publikum og svare på spørgsmål.
- Jeg fik meget positive kommentarer fra både amerikanske og canadiske soldater, som kunne genkende sig selv i filmen. Der var også veteraner fra Vietnam-krigen, som så filmen og syntes godt om den. Jeg synes, det siger noget om, at det er en universel film, og en film der vækker genklang ikke bare nationalt, men også internationalt, siger instruktøren Janus Metz.
Publikum var samtidig imponerede over de medvirkende i filmen. Mange mente, at filmen ikke kunne være lavet bedre som spillefilm med rigtige skuespillere, fordi soldaterne i filmen var så nærværende, og man så den menneskelige side af dem under deres arbejde i Afghanistan.  

Vigtig festival
Også ved filmfestivalen i Cannes i maj måned havde Armadillo succes. Her blev den tildelt kritikerprisen Semaene de la Critique. Janus Metz betegner udtagelsen til filmfestivalen i Toronto som en ære, og samtidig er den vigtig, da filmen her igennem får opmærksomhed i Nordamerika og dermed på det nordamerikanske marked. Desuden er det første skridt på den lange vej mod en Oscarnominering.
- Modtagelsen af filmen i Canada betyder, at der bliver lagt mærke til mig som instruktør. Man er den film, man har lavet, og det giver mulighed for at komme til at arbejde med de dygtigste folk i branchen.
Han vil dog ikke tage hele æren for filmen. Først og fremmest fremhæver han de medvirkende soldater for deres indsats, men også det gode samarbejde med forsvaret under produktionen af filmen har været vigtig.