[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

500 mennesker blev evakueret  tidlig søndag morgen fra de nærliggende landsbyer i det sydlige Island, da vulkanen under gletsjeren Eyjafjallajökull gik i udbrud. Det havde dog ikke umiddelbart nogle konsekvenser for de 50 danske flyversoldater, der i marts måned flyver luftovervågning og afvisningsberedskab over den nordatlantiske ø, som en del af Iceland Air Policing and Surveillance Detachment 2010.

- Vi hørte eller mærkede ingenting til vulkanudbruddet, siger presseofficer Kurt Hansen.

De fire danske F16 kampfly og de danske soldater befinder sig cirka 160 kilometer vestnordvest fra den oprørske vulkan, Så de var ikke blandt de evakuerede. Al flyvning lufthavnen i Keflavik var til gengæld indstillet på grund af røgudvikling fra Eyjafjallajökull. Først kl. cirka 10:30 lokaltid, kunne de danske fly igen genoptage de planlagte patruljeflyvninger.

- Røgudviklingen har ikke været så slemt som forventet. Vi har fået at vide, at der ikke ligger så meget sne og is i området. Det er tilsyneladende derfor, fortæller Kurt Hansen.
 
De danske kampfly er i skrivende stund i luften over det islandske luftrum. I dag runder den danske enhed 37 flyvninger på Nato-missionen, der har til opgave at sikre det islandske luftrum. Flyvevåbnet havde også en enhed på Island sidste år.

Læs mere her.