[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Karen Dahlin

Søværnets 500-års jubiluæm bliver en af kontreadmiral Nils Wang sidste store opgaver som øverste chef for Søværnet. Når festlighederne er forbi, har Nils Wang mindre end en måned tilbage som chef, inden han tiltræder en ny stilling.

- Det er afsindigt heldigt at være chef for Søværnet netop her, hvor vi fejrer 500-års jubilæum. Statistisk set er det utroligt svært at time, at man er det, så det er jeg taknemmelig for, siger Nils Wang.Han var allerede for fem år siden med til at tage de første spadestik til det store jubilæum, så dagen i dag er kulminationen på lang tids planlægning og overvejelser blandt andet om økonomien i arrangementet.

- Vores bestræbelser på at retfærdiggøre de udgifter, som belaster Søværnets driftsøkonomi og dermed forsvarets, har været det absolutte fokus fra starten. Jeg mener, at vi skal skulle kunne stå mål for hver eneste krone, vi bruger af driftsmidlerne, siger Nils Wang.

Så ud over at give borgerne en mulighed for at komme om bord på skibene og se, hvad deres penge går til, så er de inviterede landes skibe velkomne til at deltage i flådeøvelsen Danex, der ligger i forlængelse af jubilæet. Men der er endnu en pointe for Nils Wang i at fejre Søværnets 500-års dag.

- Det er med til at minde os om, hvor gammelt et land Danmark er, og hvor stor betydning vores geografiske placering her ved indsejlingen til Østersøen har haft, siger Nils Wang