[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Kilde FTK

De tre danske læger, Peter, Stine og Eile, er taget til klinikken i Shorabak for at vejlede deres afghanske kolleger. De er tilknyttet OMLT hold 4, og udfordringerne står i kø for de tre danske læger.


De tre læger Peter, Stine og Eile har fået deres sag for på klinikken i Shorabak. Foto L. Johannsen, OMLT IV.

Det sundhedsfaglige niveau i Afghanistan er på et noget andet plan end det danske. I praksis bruger de afghanske læger mindst mulig tid på at høre, hvad patienten fejler. Til gengæld helgarderer lægerne sig med at udskrive rigeligt med medicin. En fremgangsform som umiddelbart gør patienten glad: Jo mere medicin vedkommende får, des sygere synes omgivelserne, at han er. Sidst men ikke mindst bliver der sjældent skrevet journal.


Shorabaks velassorterede medicinlager. Syge afghanske patienter har en klar forventning om, at sygdomme kun helbredes ved hjælp af medicin. Foto L. Johannsen OMLT IV.
 

Modvillige afghanske læger

Det er derfor lidt af en opgave, som de tre danske læger er kommet på, for det tager tid at ændre på kultur og sygdomsopfattelse. De sidste to en halv måned har de arbejdet målrettet på at ændre de afghanske lægers holdning til den mere håndgribelige side af sagen, som hygiejne, patientpleje, behandlerkultur og medicinforbrug, og der er sket fremskridt især med hygiejne og pleje af patienterne. Selve vejledningen af lægerne har dog været lidt vanskelig. De sidste to en halv måned har de to tilknyttede afghanske læger kun været til stede på klinikken i sammenlagt 24 dage, og chefen for klinikken har kategorisk afvist at blive vejledt overhovedet.

 

Læs mere her