[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Der er rejst et usædvanligt mindesmærke over 28 danske soldater, der har mistet livet i krigen i Afghanistan. I bogen ”De faldne” bliver deres alt for korte liv fortalt gennem de mennesker, der var tættest på de døde soldater. I går blev bogen så debatteret af blandt andre forsvarschef general Knud Bartels og feltpræst Thomas Beck.

- Bogen medvirker til at rejse den respekt om soldaternes indsats, som vi alle skylder dem, sagde Knud Bartels og understregede, at bogen portrætterer soldaterne som mennesker af kød og blod.

Bogen er skrevet af de tre journalister Line Holm Nielsen, Jesper Dahl Caruso og Karl Erik Stougaard, der gennem halvandet år har opsøgt de mennesker, som må leve med tabet af deres soldat. Ideen til bogen er delvis kommet fra Karl Erik Stougaard, der oplevede en berøringsangst i Danmark over for at tale om de soldaterne, der dør i missionsområderne.

- Jeg har boet fire år i USA, og her er der en livlig debat om det nytter noget. Lige nu er der et skred i holdningen til krigen i Afghanistan. Danskerne er begyndt at stille spørgsmål til den aktivistiske udenrigspolitik, siger Karl Erik Stougaard.

På debatmødet var der bred enighed om at uanset politisk holdning til krigen i Afghanistan, skal soldaterne have respekt. Ifølge Knud Bartels er det endnu for tidligt at afsige dom over krigen.

- Der er noget der hedder strategisk tålmod. Har vi det? Det svar vil falde om 50 år, når vi kigger tilbage på vores indsats. Eller rettere sagt når vores børn og børnebørn kigger tilbage, og der kan dommen godt være hård, sagde Knud Bartels.