[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Traditionen tro blev festlighederne for slaget indledt med 27 kanonskud klokken 06.30. Til gengæld var det første gang kulturminister Per Stig Møller skulle holde tale ved H. W. Bissens statue af den tapre landsoldat.
– Udfaldet ved Frederica blev allerede i samtiden kendt som soldaternes slag. Måske på grund af de store tab, måske fordi officererne ikke havde de bedste betingelser for at lede slagets gang i nattemørket. Men soldaternes sejr – det var det i den sidste ende. Og soldaterne blev fejret med sange, taler og statuer – som for eksempel Bissens statue af den tabte landsoldat - her på pladsen. Det er vist det første eksempel på, at det er den menige soldat, der får sit monument, indledte kulturministeren.
Fredericiadagen bliver hvert år fejret 5. og 6. juli med marcher, kransenedlæggelse, taler og mindegudstjenester.


Kulturminister Per Stig Møller kaldte i sin tale Frederica ét af de smukkeste steder i landet. Foto: Ole Olsen, Fredericia Kommune.

I sin tale var Per Stig Møller blevet bedt om at svare på, hvad vi kan bruge tidligere tiders slag og krigsinvolvering til i forståelsen af vores egen tid og deltagelse i militære operationer.
– Svaret er ganske enkelt, at vi stadig har brug for modige soldater til at forsvare vores frihed, vores værdier, demokrati, invidualisme, ligestilling og ytringsfrihed har fået krigerisk modstand. Og det er derfor, vore soldater kæmper for os i Afghanistan. Og det er derfor, vi skal være bevidste om, hvad vi vil, og hvad vi ikke vil acceptere, var kulturministerens svar.


Jydske landsoldater optrådte i uniformer fra 1848. Under selve slaget 6. juli 1849 havde de fleste soldater fået mindre iøjnefaldende uniformer. Foto: Ole Olsen, Fredericia Kommune 

19.000 danske soldater var med til at vinde sejren ved Fredericia over en slesvig-holstensk oprørshær og 512 af dem blev dræbt, deriblandt den tapre norske general Olaf Rye, der har lagt navn til en af Fredericias kaserner. De overlevende blev fejret i et triumftog igennem byens gader. En sådan modtagelse fik soldaterne ikke, da de 15 år senere vendte hjem fra krigen i 1864. Se et indslag på forsvarskanalen om datidens barske soldaterliv.