[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Maja Grønbæk

I løbet af vinteren er istjenesten rykket ud til omkring 160 assistancer rundt om i Danmark. Det er dog ikke tjenestens egne isbrydere, der har været i aktion, men fire mindre skibe, som er blevet chartret til opgaven.
- Selvom vinteren har været hård, blev den ikke så kold og med så meget is, at det blev nødvendigt at indsætte vores egne isbrydere, som ligger i Frederikshavn. Vi brugte andre skibe, som var bedre egnet til opgaven, fordi de var mindre, fortæller Kim Møller Petersen, som er orlogskaptajn og chef for Søværnets istjeneste.
De fire chartrede skibe har været i aktion i Limfjorden og Smålandsfarvandet. Der ud over har der været brug for assistance ved Avedøre, Hundested og i det sydfynske øhav.
- Det er de indre farvande, der har haft behov for isbrydningsassistance. Ude i de åbne farvande har der ikke været noget, som gjorde, at vi måtte have de store isbrydere ud at sejle.

Rart med arbejde
Mange synes nok, at vinteren har været lige lovlig langvarig og hård i år. Men hos istjenesten glæder de sig over, at temperaturerne har været usædvanlig lave, og at frosten for alvor bed sig fast.
- Endelig kom der noget is. Det giver os lejlighed til at se, om vi gør tingene rigtigt, og om der er nogen huller i vores beredskab, siger Kim Møller Petersen
- Hvert eneste år gør man istjenesten klar til indsats, og hvert år pakker man sammen igen. Der har været uforrettet sag. Ingen is. Ingen arbejde. Men sådan har det ikke været i år, siger han.
De første tegn på forår har efterhånden vist sig, og Kim Møller Petersen regner ikke med, at det bliver til mere end et par assistancer mere for istjenesten, som stadig har et enkelt skib liggende i Limfjorden.

 

Se indslag fra isbryderen Stevns på forsvarskanalen.dk