[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Engang var Leopard 1 kampvognene et af de mest potente våben i den danske materielpark. Men lyden af de 10 cylindre og mere end 800 hestekræfter, som hver Leopard 1 har, er snart en saga blot. For lige nu kører de sidste 49 kampvogne ud ad porten fra depotet i Kalbyris ved Næstved.
- Det er med sorg i hjertet, at vi i de her uger går og pakker kampvognene ned, som er blevet solgt. Vi har jo været med til at indfase kampvognene siden midt i 1970´erne og har været rigtig glade for dem, siger seniorsergent Kurt V. Larsen, der er depotleder ved Forsvarets Bygnings- og etablissementstjeneste.
De danske Leopard 1 kampvogne blev udfaset i 2004, og da flåden var størst, var der 230 kampvogne.


En Leopard 1 kampvogn - den gang blev de kaldt sneleoparder - ved Tusla i Bosnien.

Finest hour i Bøllebank
Leopard 1 kampvognene spiller en helt særlig rolle i Danmarks krigshistorie. De danske FN-soldater kørte netop i dem under den operation i Bosnien i 1994, der senere blev kendt som Bøllebank.
- Der var nogle af vores egne folk, der var i fare for at blive slået ihjel. Så var vi nødt til at køre derud og tale hårdt til de andre. Det var det, vi gjorde under operation Bøllebank, siger oberst Lars R. Møller, der var næstkommanderende for den danske bataljon i Bosnien i 1994.
Både for obersten og folkene i Kalbyris er det tungt at tage afsked med de gamle kæmpere, selv om deres afløsere – Leopard 2A5 – både er bedre pansrede, bedre bevæbnede og hurtigere.
- Det er en kær gammel ven. Jeg har brugt det meste af min tid på det lave niveau med Leopard 1. Det er træls at sige farvel til dem, må jeg sige, konstaterer Lars R. Møller.
Det er dog lidt en trøst for de svorne Leopard 1-elskere, at kampvognene højst sandsynligt kommer til at gøre nytte i Sydamerika.

DR2 sender i aften programmet ´24 timer vi aldrig glemmer – Operation Bøllebank´ klokken 23. Programmet bliver genudsendt den 6. november.