[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Siden Soldaterlegatet første gang uddelte legater den 29. januar 2009, har legatet uddelt omkring 5,5 millioner kr. til mere end 250 personer. Det er soldater, der psykisk eller fysisk er blevet skadet under en af forsvarets internationale missioner, eller pårørende og efterladte til soldater. Langt hovedparten af legatmodtagerne, ca. 80 procent, er soldater med psykiske skader, mens de sidste 20 procent er soldater med fysiske skader, pårørende og efterladte. Både antallet af ansøgere og fordelingen mellem typerne af skader har overrasket Soldaterlegatet, fortæller sekretariatschef Ann-Christina H. Salquist.
- Vi havde regnet med, at der ville være flest fysiske skader. Det er dem, man hører mest om. Men her er behovet for støtte åbenbart ikke så stort, siger Ann-Christina H. Salquist.

Soldater med fysiske skader får typisk hjælp til specielle proteser eller andre materialer, som de skal bruge til løb, svømning eller andre former for sport. Det er hjælpemidler, som de ikke får via det offentlige sundhedssystem. Men Soldaterlegatet har også uddelt en god million kroner til indskud og etablering af boliger

Vil klare sig uden forsvaret
En stor del af de psykisk skadede er veteraner fra de tidlige missioner på Balkan. De får typisk støtte til behandling hos en psykolog og juridisk- og økonomisk rådgivning. Rådgivning er nødvendigt, fordi mange soldater med psykiske efterreaktioner også oplever en social nedtur. Alle tidligere udsendte har mulighed for psykologbistand fra forsvaret, men det tilbud ønsker mange af legatmodtagerne ikke at tage i mod.
- Det er folk, der har forladt forsvaret, og som ikke ønsker at komme tilbage til forsvaret og uniformerne inden for hegnet. De vil gerne klare det selv, fortæller Ann-Christina H. Salquist.

Indstillingerne til Soldaterlegatet kommer fra soldaternes faglige organisationer, forsvarets socialrådgivere, kontaktofficerer, psykologer og fra forsvaret. En stadig større del af indstillingerne kommer dog fra privatpersoner.

Læs mere om Soldaterlegatet her