[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Festlighederne i forbindelse med søværnets 500-års jubilæum begyndte tirsdag morgen med mindegudstjeneste i Holmens Kirke i København. Efter gudstjenesten lagde selskabet Tordenskiolds Venner en krans ved statuen af søhelten.

I løbet af ugen får København besøg af mere end 30 udenlandske krigsskibe. Det måske smukkeste af dem alle sammen anløb havnen her til formiddag. Det drejer sig om den italienske flådes skoleskib Amerigo Vespucci, en tremastet fregat på mere end 80 meter. Skibet blev søsat i 1930, men det er inspireret af skibene fra anden halvdel af 18-tallet. Du kan læse mere om skibet på søværnets side.


Det italiens skoleskib Amerigo Vespucci på vej ind i havnen. Foto. P.S. Lynge.

Den mest spektakulære del af jubilæumsfesten skydes af, når skibene i den danske flåde sammen med skibe fra de øvrige nordiske lande, hilser på Hendes Majestæt Dronningen. Det foregår i en såkaldt sail past, hvor flådeskibene i en tæt række sejler forbi kongeskibet Dannebrog med Majestæten om bord.

Flådeparaden foregår i Københavns Havn kl. 1400. Publikum kan følge med fra bl.a. Langelinie og fra Toldboden. Flådeparaden vises også på tv og kan bl.a. følges direkte fra kl. 13:30 på DR1.