[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Flyvevåbnets redningshelikoptere står stadig klar til at rykke ud for at redde me nnesker, der måtte være i livsfare, selvom en sky af aske fra en islandsk vulkan har lammet flytrafikken i Danmark. Det såkaldte SAR-beredskab – Search And Rescue – opererer med helikoptere fra både Aalborg, Skrydstrup og Roskilde, og her fra kan de rykke ud for at hjælpe for eksempel mennesker i havsnød.

Hvis situationen omkring skyen forværres, kan det i yderste konsekvens blive nødvendigt også at indstille redningsberedskabet, hvis flyvningerne bliver for farlige for helikopternes personel. Folk, der overvejer at tage på vandet, bør derfor tænke sig ekstra godt om og følge situationen på Flyvertaktisk Kommandos hjemmeside, www.ftk.dk. I tilfælde af ændringer i den nuværende situation vil det blive meldt ud på denne side.

Det danske F-16 afvisningsberedskab på Flyvestation Skrydstrup er stadig aktiveret. Her vil man dog vurdere fra sag til sag, hvorvidt man skal sende fly på vingerne eller ej i forhold til risikoen for at ramme ind i askeskyen.

Flyvestation Karup huser meteorologer fra Danmarks Meteorologiske Institut, og de holder hele tiden Flyvevåbnet opdateret på situationen omkring askeskyen, og hvor den befinder sig.Billedet viser Danmark og Nordsø-området kort efter middag torsdag den 15. april. Allerede her kunne man se, at så godt som al trafik nordvest for Danmark var blevet indstillet.

Kilde: Flyvevåbnet