[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Udover at holde møde omkring den arktiske situation fik den canadiske forsvarsstabschef, general Natynczyk, og den danske forsvarschef, general Bartels, også gennemgået det dansk-canadiske samarbejde i NATO, Afghanistan og Adén-bugten.

Men øverst på dagsordenen stod det arktiske samarbejde, som i den seneste tid er blevet væsentlig udbygget i form af blandt andet Slædepatruljen Sirius' deltagelse i øvelsen "NUNALIVUT", hvor de arbejdede med canadiske Rangers.

Og deltagelse i fællesøvelser bliver også i fremtiden en konsekvens af den nye hensigserklæring, samt flere besøg hos hinanden og udveksling af informationer om arktiske forhold.
-Denne hensigtserklæring sikrer, at begge lande kan fremme et solidt forsvar af regionen, samt bidrager til et øget sikkerhedssamarbejde mellem Danmark og Canada, siger den canadiske stabschef.

Den danske forsvarschef er heller ikke i tvivl om hensigserklæringens betydning.
-Når vi har underskrevet erklæringen, viser det, at både Canada og Danmark ser et øget samarbejde og teamwork mellem de to lande som vejen frem for at løse udfordringerne i de arktiske områder, siger general Bartels.

Aftalen kom i stand efter den danske forsvarschef og hans canadiske kollega besøgte Canadas arktiske områder og Grønland i august sidste år.