[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech har netop afsluttet et besøg ved den danske kampgruppe i Hemandprovinsen.
- Det er en fantastisk mulighed for at komme ud og besøge de soldater, vi har i den skarpeste ende ved fronten. Jeg får mulighed for at snakke med mange af soldaterne hernede og høre, hvad der er godt og mindre godt, og hvad der kan forbedres. Ikke at jeg kan lave noget som helst om, men jeg kan lytte og lære, siger Gitte Lillelund Bech.
Forsvarsministeren var stolt over soldaternes professionalisme og imponeret over soldaternes afklarethed med deres arbejde i den krigshærgede Helmandprovins.

Ros til afghansk bataljon
Midt i april rykker staben for en afghansk bataljon ind i den danske hovedlejr Price for at arbejde tæt sammen med den danske stab. Den afghanske bataljon består udover staben af tre kompagnier fra den afghanske hær (ANA), de skal bo i de fremskudte baser og skal sammen med de danske soldater sørge for sikkerheden i det danske ansvarsområde.
- Det, jeg har hørt om den afghanske bataljon, er, at de faktisk også er meget professionelle. De har selvfølgelig trænet på en anden måde, end vi har, derfor bliver der lidt at arbejde med, når man går på patrulje sammen, siger Gitte Lillelund Bech.
Hvad de afghanske soldater eventuelt kan mangle i militærfaglig henseende, kompenseres ved lokalbefolkningens tillid til dem.
- Noget af det, jeg også har lært, er, at når vi har afghanerne med på patrulje, har de nemmere ved at få adgang til de afghanske huse, end vi selv har. Og det er super godt for vores patruljer, så vi lader afghanerne gå forrest. Jeg har kun et positivt indtryk af dem, siger Gitte Lillelund Bech, der regner med at de afghanske soldater er fuldt operative i løbet af den næste måneds tid.

Ud over besøget ved den danske kampgruppe, mødtes forsvarsministeren også med danskerne i ISAF´s hovedkvarterer i Kabul. Forsvarsministeren holdt også møder med den afghanske forsvarsminister samt chefer for NATOs indsats i Afghanistan.