[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

”Hendes majestæt Dronningen har resolveret, at skibet skal hedde Iver Huitfeldt.”
Sådan sagde H.K.H. Kronprins Frederik, da skibet skulle navngives. Og skibet er den første af tre danske fregatter, der bliver lavet på Odense stålskibsværft i Munkebo på Fyn.
Med navnet Iver Huitfeldt hylder flåden den gamle søhelt fra det ”rigtige” slag i Køge bugt for 300 år siden. Den Iver Huitfeldt, fregatten er opkaldt efter, reddede hele den danske flåde fra at blive ødelagt, da svensken uventet kom til Køge bugt, hvor hele den danske flåde lå for anker. Iver Huitfeldt ofrede sit skib, sin besætning og sit liv for at frelse den danske flåde. Derfor hyldes han den dag i dag som en af de helt store søhelte.

Og det er da heller ikke det første skib i den danske flåde, der bærer søheltens navn. Senest i 1978 kom en torpedomissilbåd med navnet Huitfeldt til verden, og i 1947 fik vi en torpedobåd med samme navn. Men allerede i 1887 blev et panserskib søsat med navnet Iver Huitfeldt, og ved denne lejlighed kom pastor Joh. Petersen i sin tale blandt andet ind på, at Iver Huitfeldt med sin heltemodige indsats i slaget i Køge bugt viste, at hvor Iver Huitfeldt slås, der sejrer man eller dør med æren i behold, men man flygter ikke.

Fregatten Iver Huitfeldt var i fornemt selskab, da den fik sit navn. Ud over værftets direktør holdt også H.K.H. Kronprins Frederik en tale, og det samme gjorde Generalløjtnant Per Ludvigsen. Blandt tilskuerne var forsvarschef general Knud Bartels, og desuden var der til lejligheden indbudt en hel flok af den gamle søhelts nulevende slægtninge. Også hele den nye besætning deltog også i festlighederne, og den kommende chef kommandørkaptajn Carsten Fjord-Larsen fortalte, at de glæder sig som til juleaften til at tage skibet i brug.


Efter navngivningen gik gæsterne om bord på skibet og fik en rundvisning. Derefter var der navngivningsreception, hvor H.K.H. Kronprinsen fik overrakt en kniv med et stykke skibsstål indlagt i skæftet af værftets direktør, som tak for navnet.

De to andre fregatter er også i gang med at blive bygget i Munkebo, og de kommer til at hedde Peter Willemoes og Niels Juel.